Att leva med Asbergers, ADHD eller OCD är inte alltid det lättaste. Har man haft oturen att drabbas av neuropsykiatriska funktionshinder så kan man ibland uppleva att hela världen är emot en. Det är svårt att leva ett normalt liv och man uppfattar att alla andra har det mycket bättre än en själv.

Trots ökad information så finns det fortfarande många människor som inte har en blekaste aning om vad tvångstankar är för något, och säger man att man har Asbergers finns det folk som kopplar en till TV-profilen med liknande namn. Det skämtas friskt om människor med Tourettes syndrom och på TV hävdar celebriteter glatt att de har svår ODC och därför måste städa ofta. Det finns också människor som bemöter de drabbade med nonchalans eller till och med genom att skratta eller retas, och allt det här ökar på ångesten som man kanske redan lider av i och med sitt tillstånd.

Som drabbad finns det idag en hel del hjälp att tillgå, inte minst på internet. Man kan gå med i kontaktgrupper i sociala medier där man diskuterar sina erfarenheter och knyter vänskaper med människor som lider av liknande problem. Att vara öppen på ett anonymt sätt kan uppfattas som befriande. Orkar man kan det dessutom vara bra att tala med sin omgivning; de flesta blir glatt uppskattade när de inser att många människor helt enkelt har missförstått en.

Patienten har rätt att också söka hjälp hos sina läkare då de kan komma med råd och förklara hur ens nedsättning fungerar. De brukar också ha bra kontakter med stödgrupper och organisationer för människor som lider av samma sak där de kan umgås och syssla med olika aktiviteter. Kommunikation är en viktig del av att vara människa och när man inser att man varken är ensam eller oförmögen att visa känslor så kommer en stor del av livet att te sig lite lättare.